vrijdag, januari 27, 2006

Een beetje historiek

In het najaar van 1894 verhuisde de familie LOONES-TORREELE van de Labeurhoek 7 te Oostduinkerke naar de hoeve ‘de Violette’ gelegen in de Violettestraat te Sint-Joris aan de Ijzer.

De familie bestond toen uit vader Victor Aloisius LOONES , moeder Justina Rosalia TORREELE en volgende kinderen : Médard, Franciscus, René, Victorina, Alice, Marie, Lucie en Hermine.
Later kwamen er nog Aimé (mijn grootvader), Angèle, Bertha en Sophia bij.
In het totaal waren er 17 kinderen geboren, waarvan er 8 in leven bleven : Médard, Franciscus, René, Victorina, Alice, Aimé, Angèle en Bertha.
Toen WO I uitbrak moesten de 4 broers strijden aan het front.

vlnr Aime, Médard, Franciscus en (zittend) René LOONES


De Duitsers overmeesterden de hoeve, die voor hen strategisch heel goed lag (op een hoogte). Toen de Belgen de Ijzervlakte onder water zetten stond ‘de Violette’ droog. De Belgen probeerden de hoeve ’s nachts in te palmen maar… hadden buiten de wilde eenden gerekend. Door hun gekwaak werden ze verraden en… neergeschoten.
Uiteindelijk schoot er na WO I van de hoeve ‘de Violette’ niet veel meer over.


Na de eerste wereldoorlog kwamen Aimé, Franciscus en neef Louis LOONES terug naar de streek.Omdat ‘de Violette’ helemaal verwoest was, verbleven de 3 op de hoeve van de Fam. Franciscus LOONES gelegen langs de Yzer (Hoeve Cannaert)

Er werd overal rondgelopen bij pachtheren om aan genoeg hectaren landbouwgrond te geraken en zo te beginnen boeren. Nu konden ze wat verdienen en geleidelijk aan de hoeve ‘de Violette’ terugbouwen in de weide ernaast.
Ondertussen waren Victor LOONES, z’n vrouw Justine TORREELE en dochter Victorine LOONES teruggekomen naar België. Dochter Angèle LOONES is dan later richting westhoek getrokken om haar hulpbehoevende ouders te verzorgen.

Geen opmerkingen:

Naamreeks Marcel Loones

Naar aanleiding van het overlijden van Marcel Loones heb ik zijn naamreeks opgemaakt. Misschien bent u familie van hem ?